Uzun, ince bir yoldayım...

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers

10 Şubat 2010 Çarşamba

Annem der ki: Sen hala mı emziriyorsun?

Mahalle baskısıyla tanışıyorum bugünlerde. Ofiste benden başka 10 aylık çocuğu olup günde iki kez süt toplayan, akşam - sabah saatleri arasında birfiil emziren anne yokmuş.
Bugünkü tam günlük toplantı için dışarıda bir yer ayarlanmıştı. Ben de sütümü nasıl toplarım diye kendi kendime sorarken, bir arkadaşım "yarın da toplamayıver" dedi. Hani çok gereksiz, çevreyi rahatsız eden, tuhaf bir davranışa sahipmişim gibi.
Her annenin ve bebeğin mizacı, tutumu farklı oluyor. Bir anne tanıyorum ki, emzirmekten tiksinmiş. Bir anne biliyorum, sonsuza kadar emzirebilir. Galiba ilkinden daha çok örnek var çevremde. Kimi 3 ay emzirmiş, kimi 40 gün... 5 aydır süt odası gözlemlerime göre, işbaşı yapan hevesli annelerin bir kısmı artık süt toplamaya gelmiyorlar bile. "Bravo, hala devam ediyorsun" diyen dudaklara karşılık tam tersini itiraf eden gözler de cabası.
Kızımın içtiği süt miktarı hiç değişmedi. Hep aynı miktarda toplamaya devam ediyorum. Artık normal gıdaları da alabilmesine rağmen. Öğlen saatlerinde ve iş çıkışı taksiye binmeden önce sütümü topluyorum; kızım da ertesi gün tüm stoğu bitiriyor.Onun bu tercihini saygıyla karşılıyorum; sevinçle imkanlarımı sunuyorum.
Emzirmeyi çok seviyorum. Süt sağmak, zaman zaman sinirimi bozsa da düzenimizin geleceği için sabırla devam ediyorum. Kızımın, ne zaman ki, süte düşkünlüğü biter; o zaman ben de yeni bir döneme adım atarım.
Birbirinin tercihine saygı duyan annelere teşekkürler...

13 yorum:

yeliz dedi ki...

ya bakma sen milletin ne dediğine, meme senin bebek senin keyif senin!! ben açıkçası 6 ay içsin sonrası hiç mühüm diilcilerdendim. Baktım bizimki devam ediyor, ettim. Emzirmekten acayip keyif aldım, ama süt sağmaktan nefret ettim!!! Belki de çok yoğun sağdım, o yüzdendir bilemiyorum. Artık emmiyor, pek talepkar da değil, geçende göğsüm ağrıdı, sağdım 50 cc bile çıkmadı. senin süt çıktıkça, sen sağmaktan bıkmadıkça, millete b.k yemek düşer kanımca:)

fazi dedi ki...

:) süt sever kuzu :) e süte devam o zaman :)

Belkis Duran dedi ki...

Ilk haftasiydi anne olusumun, minik elli bir bedene hayran hayran baktigim,hic uyumamanin ne demek oldugunu anlamaya basladigim ,saatin basinda bekleyip "3 saat gecti, kizimi uyandirip her memeden 10ar dakika emzirmeliyim!" dedigim gunlerimdi. Once catladi sonrada gogsumun ucu koptu; ben yinede emzirdim. Her emmede aciyla gozumden gelen yaslari " Annesin sen" diyerek damlattim güclulugun topragina anneligin cicek actigi...10 aydir hic ara vermeden, seve seve, kokusunu icime ceke ceke, gittigi yere kadar mantigiyla emziren bir anne olarak tebrik ediyorum hem calisip hemde sutunu vermeye devam eden sizin gibi
anneleri. Muhakkak herkesin bir hikayesi var emzirme
konusunda. Ve inaniyorum ki her anne bebegi icin en
dogrusuna karar veriyor.
Emzirmeye devam**

I <3 breastfeeding;)
sevgiler*

Seyhan dedi ki...

tutumunuzu çok beğendim, ben çalışmıyorum ama , hamilelik dönemimde işyerimde aynı şeylerle karşılatım , pompayla süt toplayan anneler bir kaç haftada pes etmişlerdi.. ben yapmam dedim, ama doğumdan sonra işe devam etmeyince tam isabet oldu 1 yaşımızı doldurduk hala emiyoruz.

Berna dedi ki...

Ansı, son cümlene bayıldım. Evet, "birbirlerinin tercihine saygı duyan anneler" ne güzel söz... Emzirmenin, çocuğunu bol bol kucağına almanın, onunla ilgilenmenin çok acayip ya da yadırganacak şeyler olmadığını anlamayan "anneler" de var. Yalnız, benim anlamadığım, emzirebilecekken ya da sütünü sağıp yavrusuna içirebilecekken, bunu yapmamayı seçmek gerçekten "tercih" midir? Yavrumuzu sağlıklı yetiştirmeyi düşünmek nerede kaldı? Günümüzde hangi davranış "daha normal" kabul ediliyor? Bunları da biraz sorgulamak gerekiyor bence... Sevgiler :)

Mystic dedi ki...

Hepinize çok teşekkür ederim. Bazen öyle oluyor ki, insan kendini yalnız hissediyor :(
Ofiste süt için 15 dk ara verdiğimde kendimi kötü hissetmem gerekiyormuş gibi davranıldığını hissediyorum. Belki de bana öyle geliyor. Kendimi "sigara içsem, kaç kez 15 dk ara veririm" diyerek telkin ediyorum.
Benim gibi sabatkar bir arkadaşım daha var. O da olmasa belki iyiden iyiye çekinmeye başlayacaktım.
Halbuki çocuk da yaparım, kariyer de; süt sağma da yaparım, işimi de :)
Dediğiniz gibi, süte devam!

zeynep dedi ki...

Ansi,

Benim bebeğim 20. ayını doldurmak üzere. Hâlen günde üç öğün anne sütü alıyor ve (akşam 17.00 den sonra ve gece sayısız kere) o emdikten sonra bile baktığımda sütümün geldiğini görüyorum. Bir bebek için ilk yıl, anne sütü asli gıda kaynağı. Her ne kadar 6 ay anne sütü deniliyorsa da bu sadece ek gıdaya tanıştırma ile ilgili. Yani ilk altı aydan sonra bir yıl içinde çocuk ek gıdayla sadece tanışıyor ve beslenmesini anne sütü ya da devam sütü ile sağlaması gerekiyor. İdeal olan bu benim için. Ama benimle aynı işi yaptığı hâlde bir arkaşım bebeğini 4 aylıkken sütten kesiverdi. Bu onu daha az anne mi yapar bence değil. Ama farklı yerlerden bakmadığımız kesin. Bana da hâlâ bu kadar sık emzirdiğim için şaşıran ve hayret eden insanlar oluyor ama neyse ki şimdiye kadar tek kelime laf eden olmadı. Hem kime ne ki?

K.T dedi ki...

Kuzey Tan 15 aylık ve ben halan emziriyorum. Benim iş yerinde de "hala emziriyormusun????" olaylarına maruz kalıyorum. Emiyor emziriyorum.Ben iş yerinde sağmamak için öğlenleri eve geldim. evim ve iş yerim 5 dakika:) Sırf bu yüzden taşındım. ama süt sağan arkadaşlarıma yapılanlar içler acısıydı. Bunu yapanlarda diğer annelerdi hep.
Emzir emzirelim.

Berna dedi ki...

Bu arada, her yerde yazıyorum ve söylüyorum, ben Ekin'i 31 ay emzirdim, kim ne dersin, emzirdim :))) Annem bile tepki gösterdi, düşün artık :)

gunebakan dedi ki...

emzirme denince benim için akan sular duruyor. zira küçük kuzum anne sütü alsın diye harcadığım emek, para ve zamanın haddi hesabı yok. 2 pompam var. biri evde, biri işyerinde. işteki hastane tipi çelik 10kiloluk bir alet. daha iyi çekiyor dedikleri için vazgeçemiyorum. bakıcım geçen gün, şu memelerine çektirdiğin eziyete acıyorum, başkası olsa çoktan pes etmişti dedi.
evet çok uğraştım. ama 6 ayı tamamlattım. şimdi ek mamalara geçtik. dünden beri acaip azalma var sütümde, hemen süngüm düştü.
emzirmek anneliğin en güzel yanlarından biri bana göre.
ilk kızımı yaşına kadar emzirdim. bunu da istiyorum en azından 1 yaşına kadar...bu ufaklık düşkün değil süte. ite kaka gidiyoruz, benim çabalarımla bugüne geldik. bundan sonra artık aldığı her gün kar diye bakacağım...
işyerinde de ziyaeretçi trafiğimiz yoğun, yurt içi yurt dışı...her gelene, izah etmekten canım çıkıyor. memelerimin akıbetini herkesle paylaşıyorum:)))
boşver sen milleti. sağmaya devam. kuzuya afiyet olsun sütler. kim ne diyebilir...sigara içenlere baksınlar sana bakacaklarına.
darısı başıma, ben de görsem o aylarda keşke hala süt verebildiğimi.

HALE ATMACA dedi ki...

Helal olsun ...çok da iyi yapıyorsunuz. Benim bebişim de 9 aylık, ben de hala süt sağıyorum iş yerinde.Şehir dışı ziyaretlerimde bile elde pompa geziyorum ve hala bunu devam ettirebildiğim için kendimle gurur duyuyorum. Kolay mı hiç değil,her gün buna vakit ayırmak, eldeki garip süt çantasına bakanlara makul açıklamlarda bulunmak, çok hırslı bayan arkadaşların - kendi çocukları olsa bile - garipseyen bir iş kadınına yakıştıramadım imalarına maruz kalmak,işini hiç aksatmadan evdeki minişe de yetişmeye çalışmak hiç kolay değil.Bence tebrik edilmeliyiz...Ben sizi tebrik ediyorum. Svg.

Ege Deniz'in annesi dedi ki...

Oğlumu 18 ay emzirdim 10. aya kadar sütümü yine sağdım verdim..
Kızımı 22 ay emdi 15 16 ay kadar sanırım sağdım günde 2 kere strese gerek yok Özellikle ofiste çok zaman harcıyormuşum gibi bakanlara bende sigara içenleri örnek gösteriyorudm günde en azn 10 kere uzun süreler sigara molasınladalar ve devamlı ama bizim süt sağma dönememiz makimum 15 16 ayla sınırlı birdaha yok bunun ilk 4 ayı zaten süt izni...

Ozguranne dedi ki...

Böyle durumlarda geçmişe gidip kendi tepkilerimi incelemeye çalışıyorum. Çocuğum olmadan çok önce örneğin 15 aylık bebeği olup da emziren birini görsem yadırgayabilirdim belki. Çünkü cahilsin, konuya yabancısın. Bir şey bilmediğin için ne duysan tuhaf geliyor. Çocuğu olmayanlar bu tarz tepkiler verince biraz empati yapabiliyorum. Ama olanları anlamakta zorlanıyorum.

Annelik izni, süt, hamilelik gibi konulardaki genel rahatsızlığın kökeninde ne var merak ediyorum. Sanki psikologların incelemesi gereken bir konu gibi geliyor. Belki kadınların kadınlığını hatırlattığı içindir...

Önemli olan Balca Misis'in ne düşündüğü. Gerisi boş:)