Uzun, ince bir yoldayım...

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers

5 Eylül 2009 Cumartesi

Uyuyan Tehlike: Bisphenol-A ve Dioksin

Annemin e-mail grubundaki sevgili teyzeler, duyarlı anneler birkaç gündür önemli bir konu üzerine tartışıp çözüm arıyorlar. Postun başlığındaki iki madde, iki tehlikeli madde.

Bisphenol-A (nam-ı diğer BPA) münferit çalışmalarla ispatlanmış olmasına rağmen henüz hakkında yeterince çalışma olmadığı için resmi olarak kanserojen madde sayılmazken, Dioksin mutajen ve kanserojen bir maddeymiş.

Peki, bu postu yazmaya neden olan durum nedir? Tabii ki sağlığımız. Biz minik insanlar için özellikle bu iki madde çok tehlikeli. Ve korunmak için epey zorlanmamız gerekiyor. Çünkü Dioksin, bildiğimiz PVC'de, hatta kağıtların beyazlatılmasında kullanılıyor. BPA ise içtiğimiz suyun damacanasından, çok değerli besinimiz olan sütü aldığımız biberona kadar tüm sağlam ve şeffaf plastik malzemelerde bulunan bir madde.

Her plastik malzeme tehlikeli değil tabii. Plastikler, üzerlerinde bazı kodlar taşıyorlar. Bu kodlara göre riski de görebiliyoruz. Mesela 1,2,4 nolu kodlar risk taşımazken, 7 kodu "içeriği bilinmeyen plastik" olarak adlandırılıyor. Geniş bilgi için buraya ve şuraya bakabilirsiniz. Amma velakin, her ne kadar bu kodları görsek ve bilsek de, tüm damacanaların 7 koduna sahip olması, neredeyse tüm biberon firmalarının BPA'sız ürünleri olmasına rağmen ülkemizde satışını yapmaması büyük sıkıntı yaratıyor.

Annem şimdi harıl harıl, BPA-free biberon, su bardağı ve bilumum materyal arıyor. Şimdiye kadar tek sevindirici durum, Medela süt pompası ve poşetlerinin BPA-free olması. Süt toplama kaplarından da alacak ama hala daha Medela'ya uygun biberon başlığı bulamadı, arıyor. Biberonlar değişecek. Gün içinde içtiği suyu engelleyemeyecek ama en azında ek gıda döneminde benim için kullanacağı suyu kesinlikle damacanadan sağlamayacak. Dioksin için ise, biraz daha araştırma yapması gerek; oyuncaklarımı dikkatli seçmeli. Aslında hazır bezden de sakınmak gerekiyor, buyrun.

BPA-free ve PVC-free bebek ürünleri için özet bilgide burayı; detaylı ürün görüşlerindeyse burayı referans noktası verebiliriz.

Unutmayalım; plastik, biliyoruz ki, petrolden üretilen yan madde. Ne kadar risksiz olabileceğini varın, siz düşünün; mümkün olduğunca az tüketin.

Bilgilenmemize destek olan tüm süper annelere teşekkür ederiz.

4 yorum:

a.y. dedi ki...

Bilgilendirme için teşekkürler. Peki suyu damacanadan değil de nereden vermeyi plnlıyorsunuz?

Mystic dedi ki...

Henuz karar vermedim. Damacana yerine, 10 ltlik pet siselerde verebilirim ya da Hamidiye'nin karton siselerinden alabilirim. Su arıtma sistemleri de bir başka alternatif. Galiba öncelikle lojistik açıdan kolay olanı tercih edeceğim.

a.y. dedi ki...

hamidiye'n,n karton şişeleri olduğunu bilmiyordum. Ankara 'da da var mı acaba bi bakayım teşekkürler:) Ama yanılmıyorsam pet şişelerde de olduğunu okumuştum.

otantik bebek dedi ki...

Selamlar,

Bende kendi web sayfamda Bisphenol A ile ilgili bir yazi yazmistim.
www.otantikbebek.com adresim, yorum yazarsaniz cok sevinirim. Benim arastirmama gore de damacanalar 7 numarali plastik oldugu icin bisphenol a iceriyor ve zararli oldugu kanitlanmis durumda. Benim de 9 aylik bir bebegim ve 3.5 yasinda bir oglum var. Pet siselerin yani altinda 1 yazan siselerin tekrar kullanilmadiklari surece ve gunes isigina, isiya maruz birakilmadiklari surece daha guvenli olduklari dusunuluyor. Ben simdilik damacana degilde depozitosuz olanlari kullanmaya basladim ancak cam siselerin cikmasini sabirsizlikla bekliyorum. Bu arada sadece plastikler degil kola tenekeleri, konserve tenekeleri gibi maddelerin ic yuzeyindede bisphenol a bulunuyormus.
Ilgi alanlarimiz benzer gibi gorunuyor bundan sonra surekli takip edecegim:)