Uzun, ince bir yoldayım...

Lilypie Fourth Birthday tickers
Lilypie Maternity tickers

23 Ocak 2010 Cumartesi

Yürümeye hevesliyken...

6.aydan beri ayakta durmayı ve yürütülmeyi çok seviyorum. Kucakta kalmak, eğer bir eğlence ya da raflardaki giysileri çekip atmak gibi ilgi duyduğum bir şey yoksa hiç hoşuma gitmiyor. Emeklemeyi de hiç sevmedim; dört adımdan sonra başlıyorum itiraza. Böylece aile efradından bir gönüllü, ellerini uzatıyor. Tutuyorum ellerinden, dizlerimi büküp popomu kaldırıyorum. Bedenimi dikleştirdikten sonra hevesli ve hızlı adımlarla hedefe gidiyorum. Hedef her şey olabilir. Bu aralar mesela banyoyu çok merak ediyorum. Tabii evdekilerin "geldim geldim geldim" çığlıklarına karşılık topuğa kuvvet kaçıştığım oyun da çok sevdiklerimden.

Farketmediğim zamanlarda ayakta durabiliyorum. Koltuğa tutunup yan yan taytaylıyorum. Umarım yakın bir zamanda yürümeye geçebilirim.

Annem de yine rahat durmamış, benim yürümeme destek olmak, onların bel ağrılarını hafifletmek(!) için bir oyuncak daha almış.
Taygatoys'taki süper-hiper ahşap oyuncaklar için acayip hevesli kendisi. Büyüsem de, kendini kaybetse diye bakıyorum. İşte Montessori'ye uygun, yürümeye destekçi son oyuncağım bu.

Ben de annemin bu hediyesini karşılıksız bırakmadım ve oyuncağımı çok sevdim.


Oyuncak elle monte edilebiliyor. Benim acemilik dereceme göre bir hız ayarı var, tekerlekleri kilitleyen bir sistem: vidayı sıktıkça, tekerlekler hareket edemez hale geliyor. Böylece kontrolsüz bir şekilde savrulmamı önlüyor.

Oyuncak iyi güzel de; bazen istediğim yönü veremeyince sinirleniveriyorum, hırslanıyorum. Yardımıma annem koşuyor. Ayrıca önündeki platforma oturuyorum; annem, anneannem beni gezdiriyor. Çok keyifli!

Bıraksalar, neler yapacağım: koşacağım, zıplayacağım, hooop oturacağım.

Faydalar: yürüme, itme için gerekli kas kontrolü, kaba motor hareketleri

4 yorum:

Belkis Duran dedi ki...

Merhaba, masallah misis hanim yurumeyi de ogreniyor.
Benimde kizim 9 nisan dogumlu siraliyor su anda tam da ihtiyacimiz olan yardimci oyuncak misis'in arabasi. Peki tavsiye eder misiniz? Kullanisli mi gercekten?bilgi verirseniz cok cok memnun olurum.
Kuzuyu da operim bezelye ayaklarindan;)
saglicakla kalin.

Mystic dedi ki...

Merhaba Belkıs,

Arabayı tavsiye ederim. Sevgili kizinin tarzi onemli.

Misis ilk basta hareket etmek istese de, ilerlerken urktu, kizdi, birakti. Sonralari daha cok alisti. Uzerini kurcalıyor. Üstüne oturtuyoruz, onu taşıyoruz. Kendi birşeyleri yapmayı seviyor; üzerindeki contaları açıp kapatıyor.

Evinde uzun bir koridor varsa, süper bir oyuncak olur. Sağa sola manevra yeteneği olmadığından, düz bir hatta daha verimli.

Misis de sıralıyor; çok eğleniyor. Dört gözle yürüdüğü günleri bekliyoruz.

Kızını öpüyorum. Sevgiler.

Belkis Duran dedi ki...

Selamlar yeniden,
Cevabin icin cok tesekkur ederim.
Su siralar heryere tutunup kalkmaya calisiyor( bu bazen basket topu bile olabiliyor;) Ellerinden tutunca yuruyor bende acaba bu araba ona destek olabilir mi, yurumesi icin herhangi bir faydasi olur mu diye merak ettim. Kullanmayacagi bir oyuncagi almak istemedigim icin detaylara onem veriyorum, Birde yururken sanki dusecekmis gibi bir izlenim edindim acaba bu konuda guvenlik derecesi nedir? Fazla sorularimla sikmiyorumdur umarim, alip kenara attigimiz onca oyuncaktan sonra dikkatli secim yapmaya karar verdim en nihayetinde**
Montesorri bende takip ediyorum,tahta oyuncaklarla cildirmis durumdayim.guzel bir gun sizinle olsun
Sevgiler.

Mystic dedi ki...

Rica ederim. İşe yarayan bir materyal olması önemli.
Ben de sana al ya da gerek yok diyemiyorum. Çünkü bu bebişler daha ne kadar daha bu aşamada kalırlar bilmiyorum. Bazen sanki yarın yürüyecekmiş gibi geliyor, bazen de daha aylar var gibi hissediyorum.
Oyuncağın amacı, bebeğin doğal tercihini yaparken hayatını kolaylaştırmak.
Kızımı kendi başına bırakmıyoruz; fotodan da görmüşsündür; eller havada onu takip ediyoruz :)
Arabanın arkasında bir conta var; onu iyice sıkarsan, tekerlekler neredeyse hiç dönmüyor. Böylece kontrolsüz bir yürüyüş olmuyor. Kendi kendine yürümeye başlayınca contayı gevşetip koşmasına yardımcı olmasını bekliyorum.
Bu arada araba çok büyük değil. Beklediğimden küçük geldi. Misis'i üstüne oturtunca bacaklarının bir kısmı dışarıda kaldı. (Amacına uygun kullanmadığım belli oluyor :))
Bazen kendi oyuncaklarını koyuyoruz üzerine. Bir yerden bir yere taşımayı gösteriyoruz.
Ne bileyim, elinde materyal olunca insan daha bir yaratıcı oluyor.
Mesela arabanın üzerinde silindir, kare, dikdörtgen prizmalar var. Onları önceleri çıkarmamıştım. Geçen hafta önüne koydum. Şimdi evde fötr şapkamın içine o küpleri koyuyor, boşaltıyor; biz farklı şekillerde diziyoruz, o seyrediyor gibi gibi.
Ahşap oyuncak olayını ben de abarttım. Bu aralar masa altlarına girip vakit geçirme huyu başladı; bir gelişim dönemi belirtisi daha.. çadır alsam mı diyorum :) Bir de şu ince teller üzerinde boncukları yürüttükleri oyuncaktan var ya; onu arıyorum, bulursam alacağım. Seviyor ince ayar işlerle uğraşmayı: tekerlek çevirmeyi, giysimin üzerindeki boncuklara dokunmayı , dantelleri ellemeyi.. Oyuncaklarının en çok kullandığı yerleri açma-kapama-ayar düğmeleri...